Willie Nelson
Svensk pop

Willie Nelson

Willie Nelson har många strängar på sin lyra. Förutom att vara en av countrymusikens flitigaste låtskrivare och gitarrister har han även hunnit med bland annat flera filmroller, att skriva böcker, arbeta politiskt och att starta och driva flera företag. Nelson föddes 29:e april 1933 i Texas. Han började redan som sexåring spela gitarr och började i sin första grupp som nioåring. Det skulle ändå ta många år innan han släppte sitt första album 1962.

Trög start

Trots Nelsons tidiga talang att skriva sånger och flitigt uppträdande med olika lokala countryband, ville karriären inte riktigt ta fart. Bland hans inspirationskällor fanns Frank Sinatra, som ju brukade kallas för “the hardest working man in showbusiness”. Willie Nelson kunde själv bära det epitetet, eller kanske “the hardest working man in country music” skulle passa bättre. Vid sidan av låtskrivande och uppträdande arbetade han bland annat som radiopratare, discjockey, dörrförsäljare, musiklärare, diskare, bilmekaniker och trädfällare. Han fick ibland sälja sånger till några av countryartisterna från Texas, men det gav bara mat för dagen. När hans son föddes 1958 tänkte Nelson för första gången att lägga musiken på hyllan och kavla upp ärmarna. Han försökte få sångaren Larry Butler att köpa en av hans sånger för tio dollar, men Butler vägrade och lånade istället ut 50 dollar till Nelson och gav honom en veckas engagemang i sin klubb. Under den här tiden fick Nelson mer arbete på radiostationer och kunde dessutom ge ut ett par singlar med eget material. 1960 flyttade han till Nashville där musikkarriären började ta form på allvar.

Genombrottet

Nelsons sång “Hello Walls” blev 1961 en hit för Faron Young, och samtidigt fick Nelson eget skivkontrakt för första gången. Under 1960-talet gav han ut nio studioalbums och ytterligare fyra fram till 1971. Besviken över hur plattorna mottogs av publiken flyttade Nelson till Austin i Texas och tänkte lägga av med musiken nu för gott. I Austin blev han dock inspirerad på nytt och kom tillbaka till musikscenen 1972. 1973 gavs det kritikerrosade albumet “Shotgun Willie” ut, som följdes 1974 av “Phases and Stages” och 1975 av “Red Headed Stranger”. Dessa tre album etablerade Nelson stadigt som en av USA:s hetaste countryartister, och till dags dato har killen som hade det trögt i starten släppt 70 studioalbum.

Andra engagemang

Nelson påbörjade agronomstudier i sin ungdom, vilka han avbröt för att satsa på musiken. Med sina framgångar fick han möjlighet att köpa olika rancher i Texas. Han är initiativtagare till Farm Aid, som arbetar för att hjälpa de små familjejordbruken i USA att överleva. Tillsammans med andra intressenter driver han Willie Nelson Biodiesel som säljer biobränsle gjort på soja. Detta bränsle kan driva allt från en gokart till en långtradare. Willie Nelson engagerar sig även i kampen för att legalisera marijuana, för rättigheterna hos HBTQ-rörelsen och mot att boskap kan hållas i för trånga bås. Nelson brukar ofta stötta Texas demokratiska presidentkandidater eller partiets representanter till Senaten. Förutom sitt arbete med Farm Aid har Nelson under åren deltagit flitigt i olika välgörenhetsprojekt som USA for Africa och stödkonserter för tsunamikatastrofens offer. 1993 invaldes Nelson i “Country Music Hall of Fame”.