Håkan Hellström och popmusik i Göteborg
Svensk pop

Håkan Hellström och popmusik i Göteborg

En av Sveriges kanske mest kända popartister är Håkan Hellström. Håkan Hellström tillhör också en viss popkultur som uppstått i och omkring Göteborg. Följande text handlar om Håkan Hellström som artist, andra popgrupper som är populära och verksamma i Göteborg och mycket mer. Om du vill läsa mer om andra musikgenrer, andra artister eller något annat som har med musik att göra så hittar du det på andra ställen här på sidan.

Håkan Hellström

Han har gett namn åt en spårvagn, det finns guidade turer att gå genom staden för att se platser han sjunger om och han har tagit emot ett antal priser och utmärkelser. Göteborgs egen popmagnet är förstås Håkan Hellström. Men, inte nog med att han idag är en av Sveriges mest omtyckta popmusiker, han har dessutom influerat musiklivet i Göteborg på ett alldeles särskilt sätt.

Det började redan när han gick på högstadiet och var med och startade gruppen Broder Daniel på 90-talet. Efter ett par år tillsammans med den gruppen började han satsa mer på ett av de andra banden han var med i, nämligen Honey Is Cool. I slutet av 90-talet när Broder Daniel hade börjat göra sig ett namn i resten av Sverige också så kom Håkan Hellström av en händelse tillbaka till dem. Men, den här gången spelade han bas och första vändan han var med spelade han trummor.

På det här sättet fick han en känsla för musiklivet i Göteborg. Han har själv sagt att han också hängde på ställen där andra grupper spelade och lärde sig mycket på det också. Först i början på 2000-talet satsade han på sin solokarriär. Debutalbumet som soloartist, “Känn ingen sorg för mig Göteborg” slog igenom över förväntan och helt plötsligt visste alla vem han var. Och redan 2001 utnämndes Håkan Hellström till Årets Göteborgare.

Sedan dess har det rullat på, Håkan Hellström har hunnit samarbeta med många artister som senare blivit kända i resten av Sverige också, bland annat Miriam Bryant, Timo Räisänen och Veronica Maggio. Dessutom har han tolkat både Evert Taube och samarbetat med Sven-Bertil Taube. Bandet bakom Håkan Hellström, Augustifamiljen, har fungerat som husband i På Spåret under flera säsonger också. På det sättet har Håkan Hellström influerat och fortsatt att influera musiklivet i och runt om Göteborg.

Numera är han också konstnär bland mycket annat. Han har haft en utställning på det som tidigare var ett museum tillägnat Evert Taube på Liseberg, släppt böcker med sina samlade låtar och texter och mycket mer. Dessutom är han fortfarande aktiv och släpper nya saker allt eftersom.