Dansa för liv och lust
Svensk pop

Dansa för liv och lust

Det finns inte mycket man kan göra som slår det härliga i att dansa. På egen hand eller med andra, dansandet är ren magi. Kroppen, själen och psyket i samklang med musiken. Rytmerna, melodierna, harmonierna – örongodiset – som strömmar genom en. När man är tillsammans med andra och alla hör och upplever samma sak. Det är stort. Häftigt är också att tänka hur länge människan har dansat. Vi har så att säga dansat oss genom historien och vi lär fortsätta med det så länge vi finns. Det är nästan så att man tycker synd om de djurarter som inte dansar.

Olika slags musik ger olika slags dans. Vissa gillar att skaka loss till salsa på La Isla på Kungsholmen, andra föredrar att bege sig till Under Bron och vara på technofest. Dansbansmusiken är förstås enormt populär i Sverige även den och lockar stor publik varje år. Det finns dem som mest vill headbanga på en rockkonsert och det är ju härligt det också. Man dansar på krogen, på spelningar och på hemmafester. Man lär sig nya moves för att lyfta stämningen på festen eller i lokalen. Kanske vill man imponera lite också. Kanske rentav flirta. Dansandet fyller ju som bekant många funktioner. Det har det alltid gjort, vilket också bidrar till den spänning det innefattar. Det finns så att säga något lite mystiskt i det. Det är som en slags uråldrig ritual.

Ett ofta tyvärr förbisett sätt att dansa loss är att göra det med trådlösa hörlurar. Då stör man ingen och kan spela så högt man vill. Om man är vågad kan man till och med göra det i mer offentliga rum, såsom en park eller på en strand. Det finns egentligen inget att skämmas för och alla människor kan ju relatera till en dansande person eftersom alla innerst inne älskar att dansa. Oavsett om de erkänner det eller inte. Numera finns det även diskon – så kallade tysta diskon – där alla har hörlurar. På vissa hör alla samma låtar samtidigt och på andra lyssnar alla på sin egen musik. En fördel och rolig grej med detta är att man väldigt snabbt kan få tyst genom att helt enkelt ta av sig hörlurarna. Detta kan vara skönt om man vill vila eller bara småprata med någon snygging.

Detta var ett litet kåseri om dansandet. Det är ett outtömligt ämne. Man kan rentav läsa om det på universitet. Fast man behöver inte heller teoretisera det om man inte vill. Det går ju lika bra att bara dansa, inte sant? Men för den som vill fundera lite till avslutar vi med något som ni kan tänka på efteråt. Det handlar om huruvida att dansa är en sport eller en konstform. Denna artikel för en intressant diskussion om detta. Trevlig läsning, alternativt dansande!