Hiphop musik och livsstil
Svensk pop

Hiphop musik och livsstil

Allt började på 70-talet med en discjockey på en fest som la märke till att publiken dansade loss som besatta under ett trumsolo för att sedan nästan bli stående och vänta på nästa break, eller trumsolo. Tanken tog form att förlänga breaket och med hjälp av två ihopkopplade skivspelare gjorde han det. Det blev en trend som spred sig till fler och fler DJ:s och de flesta hade en egen personlig stil. Sommaren 1974 föddes hiphopen bland en stor samling ungdomar som inte fick komma in på befintliga nattklubbar eftersom de hade afroamerikansk bakgrund, var fattiga och inte hade åldern inne att festa i New Yorks fattiga stadsdel Bronx.

För att höja stämningen på festerna skaffades rappare fram som kunde pratsjunga till musiken.

Tävlingsmoment

Tävlingsmoment växte fram inom hiphopkulturen. Det gällde att visa vem som var bäst på allt; vem rappade bäst, vem dansade bäst, vem målade bäst graffiti? Vem hade mest glitter och blingbling eller dyrast kläder? Störst bil? Det tävlas än idag inom hiphop med stor prestige till vinnaren.

Speciell klädstil

Hiphopmodet började på 70-talet med sportkläder, mestadels ifrån de stora aktörerna på marknaden. Under 80-talet blev det mer extremt, som allt annat under samma decennium. Det var mer uppseendeväckande som till exempel träningsoveraller i starka färger, bomberjackor i läder, skräddarsydda träningsoveraller och jackor och pälsar från de riktigt dyra märkena. Det var stora glasögon, tunga och stora guldkedjor, massvis med ringar och det gällde att visa sin status och välfärd. Under 90-talet förändrades modet igen och smyckena och spännena blev mer platina och silver, blingbling, glitter och diamanter gjorde sitt inträde och kläderna gick åt mer streetwear-modet med stora storlekar och rymliga byxor, även kallat oversized. Urban streetwear inspirerade många hiphoppare.

Idag är modet fortfarande ganska likt 90-talsmodet och har inte förändrats så mycket.

Hiphopen är en hel kultur och kan vara en livsstil, men det är inte i alla situationer som du faktiskt kan visa det. Tänk att ha en kaffekopp med tryck på din favoritartist på jobbet. Det kan vara ett sätt att uttrycka din identitet även om du måste ha speciella arbetskläder så du inte kan ha dina vanliga kläder och stil.

De fyra elementen

Hiphop består av fyra olika delar. Inte alla delar måste anammas för att vara en hiphoppare, utan det går bra att välja en eller ett par. Dessa delar kallas De Fyra elementen.

  • MC:ing är rap. MC står för Master of Ceremony och avser kort och gott den som rappar eller sjunger hiphop.
  • DJ:ing avser disckjockeyn, alltså att göra musik genom att dra och vända skivor, skapa beats, taktslag, och scratching genom att dra skivan fram och tillbaka för att göra olika ljud.
  • B-boying avser dans. I det här fallet är det breaking, eller mer känt som breakdance, en danstyp förenat med akrobatik, styrka och snabba moves.
  • Graffiti. Graffiti är kort och gott klotter, konst och målande av väggar, tunnlar, tåg och allt annat som går att måla eller spraymåla. Det är oftast text, logotyper och märken det handlar om.