Välj musik för vägen
Svensk pop

Välj musik för vägen

Att skaffa en ny bil innebär inte bara att du har fått ett nytt sätt att färdas från A till B på, utan även att du har många timmar att se fram emot medan du är på väg dit du ska. Många människor idag spenderar långa timmar i bilen, inte minst de som pendlar eller har barn som skall skjutsats hit och dit, och då gäller det att välja lämplig underhållning så att färden inte ska bli långtråkig. Kanske du planerar en bilsemester med några kompisar eller är det dags att fira Jul med släktingarna i norr? Se till att bilresan blir kul.

Valet av bil beror till stor del på vilka behov ägaren har och det finns många bra, snygga och praktiska modeller på marknaden. Välj till exempel bland miljövänliga laddhybrider och när du sitter bakom ratten är det dags att sätta på underhållningen och bara njuta. Visst kan det vara nog så roligt med radio men att ha en egen spellista med de bästa väg-låtarna är kul och inspirerande och gör resan till en rolig upplevelse. Faktum är att svenskar tillhör de mest res-tåliga folken i världen när det kommer till pendlande och det beror inte minst på att det finns ett bra utbud av saker att göra under resandets gång.

Ljudsätt resan

När en film produceras är musiken en stor del av skapandeprocessen då den påverkar lyssnarens humör och sinnestillstånd. Om en skräckfilm har glad banjomusik i bakgrunden blir effekten ju knappas den samma som när det är är ljusa, spöklika barnröster som sjunger. På samma sätt fungerar det i bilen och man kan ljudsätta sin resa efter miljö och tillfälle. Ska du till släktingarna på julfest är det bara att dra på julsångerna, särskilt om barnen är med, medan pendlandet till jobbet görs roligare med låtar som “Hit the Road Jack” med Ray Charles eller “Little Red Corvette” av Prince. Andra populära “roadtrip” låtar är “Everybody Wants to Rule the World” med Tears for Fears, “Le Freak” med Chic eller varför inte “My Favourite Game” med svenska The Cardigans.

Om du föredrar klassisk musik kan det vara mäktig att dra igång en fem timmar lång Wagner opera då det är sällan det finns tid att lyssna igenom hela verket. På så sätt ser du fram emot tiden i bilen och kan verkligen avnjuta varje ton. På liknande vis kan du också gå igenom din favoritartists alla album: när var det du sist lyssnade på Ulf Lundell eller The Rolling Stones från början till slut?

Ett annat kul sätt att fördriva restiden med är poddar om och av musiker, där man får lyssna på intervjuer och diskussioner om låtarna. Några exempel på sådana poddar är Fråga Musikprofessorn, Hemma hos Strage och AVICII FM.