Mumsig musik
Svensk pop

Mumsig musik

Mat och bak är två härliga aktiviteter som många människor sysslar med på både professionell och privat nivå. Intresset tycks öka ständigt om man ser till ökningen av TV-program om mat, alla populära matbloggar och de ständigt expanderande streamingtjänsterna med poddar om recept, matresor och goda drycker. Det är både kul och tillfredställande att anordna en färgsprakande och kryddig middag, ackompanjerad av ett gott vin och avslutad med en härlig dessert. Till det kan man lyssna på passande musik som förhöjer humöret, stämningen och till och med smaken.

HItta inspiration

Trots att det sällan finns tillräckligt med tid att göra allt det man vill kan en paus i köket till tonerna av favoritmelodierna faktisk verka undergörande både på den mentala och fysiska hälsan. Att göra en fantasifull och delikat uppsättning cupcakes med hjälp av fina och praktiska muffinsformar till Khelis “Milkshake” eller 50 cents “Candy Shop” får bagaren att dansa runt och känslan av välmående ökar radikalt.

Forskning har till och med visat att musiken påverkar våra smaklökar och att man kan förhöja njutningen av en måltid ytterligare genom att spela melodier som passar. Experiment visar att ljudfrekvenser stimulerar olika delar av tungan och gommen, liksom att låtar som handlar om specifika smaker kan få lyssnarens smaksinne att aktiveras. Man bör dock välja rätt, då olika musikstilar passar olika typer av mat och man måste ta hänsyn till olika personers smak.

Musik påverkar konsumtionen

Undersökningar visar också att musikens volym liksom musikgenren kan påverka människors val av kost, och att det är faktorer som påverkar hälsan i långa loppet. Kaféer som spelar hög musik tenderar att inspirera sina gäster att beställa onyttigare mat än de som håller ljudnivån lägre. Ännu intressantare är det dessutom att graden av musikvolym har en direkt koppling till hur hälsosamma val kunderna gör. Är musiken bara något extra hög beställs endast lite onyttigare mat men är den rikigt hög blir valen direkt ohälsosamma.

Musik om mat

Det finns massor med låtar som handlar om mat och dryck, och de kan fungera inspirerande när man går och handlar eller som en kul följeslagare under fester och måltider. Några exempel är rockarna System of a Downs “Chop Suei”, Supertramps “Breakfast in America” eller varför inte Katy Perrys “Bon Appetit”? Om man bakar eller har ett party med sötsaker som tema kan man välja Rihannas “Birthday Cake”, Maroon 5s “Sugar” eller Lana del Reys “Cola”.

Om det blir lite för mycket av det goda kan man också använda musiken för att på ett effektivt sätt motionera bort de där extra kalorierna man inspirerats att konsumera. Sätt på ett par hörlurar med favoriterna och promenera till jobbet nästa dag; på så sätt hålls både humöret och formen på topp.