Gyllene Tider
Svensk pop

Gyllene Tider

Halmstadsbandet Gyllene Tider har producerat många hits genom åren, ofta låtar med stor sommarkänsla. Halmstad är dock inte hela sanning eftersom två av medlemmarna kommer från Harplinge. Det var Per Gessle som träffade Mats Persson 1977 och startade gruppen Grape Rock. Senare anslöt sig Micke “Syd” Andersson och Janne Carlsson till gruppen och de bytte namn till Gyllene Tider. Gruppen gav ut sin första självbetitlade EP 1978. Därefter lämnade Gessle gruppen för att starta ett nytt projekt med Anders Herrlin, men genast anslöt sig Mats och Micke till bandet som fortsatte att kalla sig för Gyllene Tider. Senare kom även Göran Fritzon med på klaviatur.

Några av gruppens tidiga monsterhits är “Flickorna på TV2” och “Sommartider”. Båda dessa sånger brukar skrålas med entusiasm på allsång eller runt lägereldarna i Sommarsverige. Blir ni mot förmodan trötta på att sjunga Gyllene Tiders sommarhits till kräftskivan kan partykungen.se hjälpa er med både sånghäften och partyhattar. Gruppen lades ned eller på is 1985, men hade flera återföreningar efter det, trots att Gessle blev allt mer involverad i Roxette. Under en av dessa nystarter, 1995, gav bandet ut nya hitlåtar som “Kung av sand” och gensvaret hos publiken blev så stort att man beslöt att ge sig ut på en landsomfattande turné sommaren därpå. Inför denna turné, Återtåget ´96!, visade Per Gessle att han fortfarande besitter förmågan att skriva odödliga låtar på svenska genom att komponera “Gå och fiska!” och “Juni, Juli, Augusti”.

Roxette

När Gyllene Tider lade ned 1985 berodde det delvis på att deras lansering utomlands misslyckades. De gav ut ett album i USA med sånger på engelska 1984, men istället för att kalla sig för Golden Times hittade de på namnet Roxette för den lanseringen. Albumet lär ha sålt uruselt, men Gessle återanvände namnet för sitt samarbete med Marie Fredriksson som startade 1986. Genom att en utbytesstudent tog med sig Roxettes andra album, Look Sharp, och gav det till en radiostation “over there” började Roxettes internationella storhetstid. Ingen annan svensk artist eller grupp har haft samma framgång som Roxette på Billboardlistan. Gruppen har haft fyra listettor, medan storgrupper som ABBA och Ace of Base lyckades bara få en listetta var.

Att tänka på refrängen

Gruppen poppar upp med sin pop med jämna mellanrum någon eller ett par gånger per decennium. Efter succén med Återtåget hade de nästa turné inför sitt 25-årsjubileum 2004. Den turnén avslutades på Ullevi inför rekordpublik. 2013 var det återigen dags för en turné och utgivning av ett samlingsalbum. Det fick namnet “Att tänka på refrängen” och det var många som redan då oroade sig för gruppens ultimata pensionering. Bandmedlemmarna gav dock lugnande besked och menade att albumtiteln refererade till alla deras hits, som till stor del lever på sin refräng.

Gyllene Tider komponerade Sveriges officiella VM-låt inför fotbolls-VM förra året. I år firar Gyllene Tider sitt 40-årsjubileum med en ny platta och en avskedsturné. Nu verkar det vara definitivt slut, men det är svårt att tänka sig att killgubbarna i bandet helt kommer att lägga av med musik. De kanske tycker att en sommarturné och en ny platta är en bra idé inom kort.