Svensk rock
Rock

Svensk rock

Som du kanske har lagt märke till redan finns det fler andra texter om ämnet rock och om andra musikgenrer runt om på den här sidan. Kolla gärna in dem också. Nedan kan du läsa mer om rockens framfart i Sverige.

Historisk tillbakablick

I samband med att rockmusiken som genre utvecklades i Storbritannien och resten av Europa kom även trenden med rockmusiken till Sverige. En av de tidigare rockgrupperna i Sverige var gruppen The Violents med Jerry Williams som frontfigur. Gruppen bildades redan 1959 och var tydligt influerad av liknande grupper i framförallt Storbritannien och USA. Men, Jerry Williams var inte med från starten utan han blev medlem i gruppen först ett par år senare. Jerry Williams kom i sin tur att vara en av dem som påverkat svensk rock mest. Han startade sin solokarriär när gruppen la ner 1966.

En annan av legendarerna som fortfarande spelar inför publik lika bra då som nu är Owe Thörnqvist. Han har också påverkat svensk rock i allra högsta grad. Han har dessutom påverkat den svenska musikskatten på många sätt genom bidrag som exempelvis “Varm Korv Boogie” som fortfarande spelas flitigt i musiksalar runt om i landet.