Operetter, operans trendiga kusin?
Opera och musikal

Operetter, operans trendiga kusin?

Går det att se tydliga skillnader mellan en opera och operett? Och vilka är i så fall skillnaderna och likheterna. I den här texten kommer vi nörda ner oss lite mer på ämnet operetter och framför allt kring liknandena och skillnaderna mot musikalen och operan.

Vad är en operett?

En operett är en underkategori av en underkategori av opera. Det vill säga, operetten är en avknoppning ur genren Opera buffa, en mer komisk form av opera. Ordet i sig är franska och betyder helt enkelt ”liten opera”. Men, en operett behöver inte vara småskalig för det, även om genren delvis har sin utgångspunkt i lite mindre påkostade produktioner än de större operaföreställningarna. På sitt sätt går det också att se tydliga paralleller mellan operetten och musikalen. Operetterna innehöll till viss del både dans och talade partier redan från start och det är något som genren musikal förknippas med också. Om du vill läsa mer om musikalen som genre eller om några specifika musikaler hittar du en rad andra texter på andra delar av den här sidan. Här kommer också ett tips på var du kan läsa mer detaljerat om klassisk musik och operetter och deras underkategorier.

Wienervalsen och operetten

En vanlig form av operett under både en period under slutet av 1800-talet samt en period i början av 1900-talet var den så kallade Wienoperetten. Den här genren av operett kom till av ingen mindre än Johnn Strauss, den yngre ska tilläggas. Strauss var vid den här tiden mycket aktiv inom genren och skrev många älskade produktioner som fortfarande spelas idag. Ett tydligt exempel på det är Läderlappen som hade premiär redan år 1874. Den spelas både som operett och som en blandning av en operett och musikal idag.