Om opera
Opera och musikal

Om opera

Är du intresserad av opera? Då är den här texten något för dig. Nedan får du en inblick i historien om hur operan som genre kom till, några av de olika kategorierna av opera, vad begreppet operadiva betyder och mycket mer.

En historisk tillbakablick

Opera är en genre av musikteater. Det innebär att musiken har en bärande roll i en scenkonstuppsättning. Operan kommer ur den konstmusik som var vanligt förekommande under barocken i västvärlden. Genren har sett väldigt olika ut genom historien, allt beroende på vilka moderniteter som har förekommit inom musiken, teatern och konsten just den perioden.

Några av de olika underkategorierna av opera är bland annat Opera buffa och Opera seria. Opera buffa kommer ur den folkliga underhållningen. Exempelvis är den nära släkt med folklustspel, gyckelspel, satirspel och liknande. Det som också gör att opera buffa sticker ut är att den ofta blandar in talad dialog, vilket få andra varianter av opera gör. Om du vill läsa mer om musikal som delvis har utvecklats genom den här genren finns det andra texter på den här sidan om det.

En annan kategori av opera är opera seria. Till skillnad från opera buffa kommer opera seria inte från folket utan från underhållarna som underhöll adeln och hoven. I den här kategorin är musiken i princip helt bärande och det förekommer färre talade inslag.

Här hittar du en tidskrift om opera, för dig som vill fördjupa dina kunskaper ytterligare. Där kan du läsa om ännu fler underkategorier, kommande operaföreställningar i världen och mycket annat intressant.

Birgit Nilsson och fenomenet operadivan

Begreppet operadiva förknippas med de stora stjärnorna som har stått på operans alla scener genom åren. Det har också blivit ett begrepp som används för att beskriva artister som ställer krav och ofta har listor över exempelvis vad de vill ska finnas i sina loger och likande.

Birgit Nilsson

En av Sveriges kanske mest kända operadivor och den som på ett sätt har blivit mest förknippad med begreppet är dramatisk sopran Birgit Nilsson. Birgit Nilsson blev hovsångerska redan 1954, då var hon trettiosex år gammal. Hon hade dessförinnan hunnit med att stå på några av de stora scenerna både i Sverige och internationellt. Debuten gjorde hon på Kungliga Operan nästan tio år före att hon blev utnämnd till hovsångerska. Det var dessutom på Kungliga Operan som hon medverkade i sin sista föreställning också. Däremellan hann hon med en omfattande karriär och hon var mycket omtyckt av allmänheten, inte bara av de som gillade opera.

En av de stora ögonblicken i hennes karriär var när hon medverkade i en uppsättning av Turandot. Då fick hon vara med och inleda den hundraåtioförsta säsongen på en av världens mest kända operascener, La Scala. Annan kuriosa och tecken på hennes storhet är att hon har sommarpratat tre gånger.