Om musikal
Opera och musikal

Om musikal

I följande text får du lära dig mer om vad en musikal är, lite historik bakom genren och tips på produktioner som du kanske vill ta del av. Om du istället är mer intresserad av opera eller specifika musikaler som Cats och Hair så finns det andra texter att ta del av på den här sidan.

Musikalens historia

Som de flesta känner till är musikal en form av scenkonstföreställning som innehåller både dans, musik, sång och dialog. Till skillnad från vissa former av opera måste inte musiken ha en bärande funktion i en musikal. Med det sagt bidrar musiken och sången mycket till handlingen även om den är uppblandad med dans och talade partier. I texten om opera kan du bekanta dig mer med olika underkategorier av opera och musikal är en förläggning av en sådan underkategori.

Det var dock först på 1910-talet som musikalen började få ett ordentligt fäste. Först under 20-talets glada dagar blev musikalen en väletablerad genre som i sin tur blev en stor tillgång för kvarter så som Broadway. Ordet musikal kommer dessutom från engelskans två ord ”musical” och ”comedy”. Det vill säga, direktöversatt är musikalen en musikalisk komedi. I många fall stämmer det än idag. Samtidigt så har genren förändrats över tid och idag är det vanligt att spela musikal om både lätta och svåra ämnen.

Redan knappt 10 år efter att musikalen hade slagit igenom som genre på allvar kom de första musikalfilmerna. I andra texter på den här sidan kan du läsa mer om en musikal som snart blir film. Varför musikalfilmer blev så uppskattat är kanske inte så svårt att föreställa sig med tanke på att genren blivit så populär. Men, filmerna blev så småningom också väldigt populära. Det i sin tur var startskottet för den stjärnkultur vi har idag med kända skådespelare som förekommer både på film och på scen. Men, alla som gör det idag har kanske inte riktigt samma stjärnstatus som Fred Astaire eller Ginger Rogers.

Musikal idag och tips

Musikalen som genre har bara fortsatt att växa och få mer och mer omfattande fäste både i Sverige och i världen. Det produceras fortfarande mycket olika produktioner och skrivs nya uppsättningar. Här är en lista över populära musikaler, men det finns förstås andra liknande listor också. Men, om du vill få lite inspiration är det ett bra tips att kolla upp den.