Hair
Opera och musikal

Hair

Nedan kan du läsa mer om en av världens mest omtalade musikaler, Hair. I andra texter här på sidan kan du läsa mer om genren musikal, andra musikaler och mycket annat.

Om Hair

Vissa musikaler slutar aldrig att vara aktuella och Hair är definitivt en av dem. Den här musikalen har väckt uppståndelse och skapat rubriker sedan premiären år 1967. Musikalen handlar om den hippie-kultur som uppkom i mitten av 60-talet och förespråkade sexuell frihet, antirasism och droger. Utöver musikalens tema fick den enorm uppmärksamhet genom att den började som en “off-Broadway”-föreställning, men den blev flyttad till Broadway efter bara några månader.

Musikalen är uppbyggd kring karaktärernas berättelser och den är till stor del baserad på musik. Många kända låtar kommer från musikalen, exempelvis Aquarius, I Got Life och The Flesh Failures (Let the Sunshine In). Den första europeiska versionen av musikalen producerades i Sverige och hade premiär redan ett år efter uruppsättningen i USA. Sedan dess har musikalen producerats i en rad olika versioner runt om i världen och i Sverige spelades den så sent som förra året igen i Göteborg.

Hair finns som film också. Filmen spelades in 1979 och den är fortfarande populär i musikalkretsar.