Hello Saferide, Annika Norlin och Maia Hirasawa
Svensk pop

Hello Saferide, Annika Norlin och Maia Hirasawa

Det hände mycket 2005 framför allt i musikbranschen och kanske mest inom popmusiken. Det är åtminstone det området som den här texten kommer att ta sin utgångspunkt i och handla lite om. Det var nämligen 2005 som Hello Saferide slog igenom och både Annika Norlin och Maia Hirasawas karriärer som musiker började ta fart på allvar.

Hello Saferide och Annika Norlin

Hello Saferide bildades 2005 och släppte samma år sitt debutalbum. Det hela började med att Annika Norlin spelade en av sina låtar på en fest och sedan tog det fart snabbt. Med låten “Highschool Stalker” slog Hello Saferide igenom stort. Annika Norlin som egentligen tänkt arbeta som journalist eller psykolog blev musiker av bara farten. Sedan dess har hon släppt mycket musik med både gruppen Hello Saferide och sitt svenska band Säkert! och hon är fortfarande aktiv med båda grupperna.

Lite kuriosa är att namnet Hello Saferide kommer från en taxiservice vid ett universitet som Annika Norlin studerat vid i USA svarade just “Hello, Saferide…” när en ringde dit. Dessutom har Annika Norlin sommarpratat två gånger, medverkat i flera radio- och tv-program samt gett ut en bok med sina samlade texter på både svenska och engelska.

Utöver hennes egen musikkarriär har hon studerat till psykolog, genomfört flera artistsamarbeten och pratat om både mens och ångest.

Maia Hirasawa

Hon slog igenom som musiker och körsångare i bandet Hello Saferide tillsammans med Annika Norlin nämnd ovan. Redan två år senare slog hon igenom med dunder och brak som soloartist. Nu är hon aktuell med nytt material som släpptes för bara några månader sen. Och hennes karriär fortsätter att spira. Bara året efter att hennes debutalbum släppts uppträdde hon som en mellanakt i Melodifestivalen med en oerhört omtalad och omtyckt version av The Arks låt The Worrying Kind. Hon har fått flera stipendier och utmärkelser genom åren, bland annat Ted Gärdestads stipendiet och pris på P3 guldgalan.

Både Annika Norlin och Maia Hirasawa har släppt ifrån sig det som blivit stora hitlåtar lite av en slump. För Maia Hirasawas del hände det bland annat när hon tog en paus under 2010 och åkte till Japan. Det vill säga, någon omfattande paus blev det inte riktigt, snarare tvärtom. En annan sak de har gemensamt är att de skriver sina låtar om allt ifrån vardagsproblem och sin tonårstid till tyngre och bredare ämnen.