Välja begravningsmusik
Svensk pop

Välja begravningsmusik

Musik kan säga otroligt mycket om en person eller en känsla, därför kan det vara väldigt svårt att välja musik till en begravning av en närstående. Många väljer att ta ett musikstycke eller en sång från en låt som man vet med sig att den avlidne tyckte om, andra väljer låtar som beskriver livet eller att säga adjö på ett vackert sätt. När du ska utforma en begravning som är vacker och personlig kommer musiken att ha en mycket stor och avgörande betydelse. Därför kan det kännas extra viktigt att det blir rätt.

Både på borgerliga och kyrkliga begravningar kommer ni som anhöriga att ha möjlighet att välja vilken musik som ska spelas och vilka psalmer som ska läsas upp. När man har en kyrklig begravning brukar det dock finnas några psalmer som man alltid tar med. Ni kan däremot välja till fler om ni själva önskar, men då måste detta ske i samråd med den präst som ni har. Det är dock viktigt att vara medveten om att den Svenska kyrkan inte tillåter att man har nedladdad eller streamad musik, t. ex. från streamingsajter som iTunes. Här ska musiken istället spelas av en solist, från en musiker från kyrkan eller med en original CD. Detta är något som du inte behöver tänka på vid en borgerlig begravning.

När man inte kan välja

Det kan naturligtvis vara så att man tycker att det är för svårt eller tungt att välja musik till en begravning och då finns det hjälp att få. Både kyrkan och en begravningsbyrå som https://lovabegravning.se/ kan hjälpa dig att hitta musik som känns bra och passande. Här finns det klassiska alternativ som är vanliga i samband med begravning, men också mer unika låtar eller musikstycken. När man går igenom en svår period av att ha förlorat en anhörig kan man behöva hjälp och stöd på vägen.

Förslag på uppskattade låtval

Att få förslag behöver inte betyda att du måste välja låtarna i fråga, utan kan även vara ett sätt att få inspiration. Här nedan har vi listat tre låtar som är mycket vanliga att använda sig av i Sverige och i samband med en begravning. Låtarna fungerar även bra att lyssna på när man känner sig lite extra sorgsen och nere eller när man är mitt uppe i sorgearbetet.

  • Håll mitt hjärta (Same Old Story) – Björn Skifs
  • En stund på jorden – Laleh
  • What A Wonderful World – Louis Armstrong