Vad är rock ‘n’ roll?
Rock

Vad är rock ‘n’ roll?

En musikgenre som har hängt med och utvecklats länge är genren rock ‘n’ roll. I följande text kan du läsa mer om genrens bakgrund och hur det ser ut inom genren idag. Om du vill läsa mer om andra musikgenrer, andra artister eller liknande så hittar du säkert fler intressanta texter här på sidan.

Om rock ‘n’ roll

Begreppet rock ‘n’ roll, som också kan skrivas ut som rock and roll betyder helt enkelt musik som gungar och rullar. Musikstilen uppkom under 40- och 50-talen och fick främst stort genomslag bland unga. Genren fick så stort genomslag att den kom att förknippas med hela ungdomskulturen som började utvecklas under 40-talet. Musikstilen beskrivs ofta som en typ av populärmusik och baseras ofta på ett tungt bakgrundsbeat, elgitarr och sång.

Som begrepp myntades rock ‘n’ rollen första gången i samband med ett radioprogram som sändes i USA 1953. Sedan dess har begreppet funnits i musikvärlden. Den har dessutom tydliga kopplingar till musikgenrer som blues och rythm ‘n’ blues-genren.

Rock ‘n’ rollen har gett uppskov till en rad subgenrer så som rockabilly, rockmusik och genren har influerat och influerats av både popmusiken, countrymusiken och heavy metal. Här hittar du ett exempel om du vill fördjupa dina kunskaper om rockmusiker och genren som helhet ytterligare. Dessutom sägs subkulturen raggare vara direkt kopplad till den här musikgenren. Det kan bero på att de uppkom ungefär samtidigt. De mest kända namnen inom genren är bland annat Johnny Cash, Chuck Berry och Tommy Steele.

Utöver namnen nämnda ovan finns det otroligt många band som influerats av rock ‘n’ rollen, exempelvis The Beatles, Elvis Presley och liknande artister. Rocken är en stor del av genren rock ‘n’ roll och mer om den genren kan du läsa i andra texter inom den här kategorin. Bland annat om hur rocken i Sverige har sett ut genom historien.